forside
Nyhedsavisen Webdane tirsdag den 23. sep. 2008


Svindel !
Keramik af Axel Jensen, sælges hos Lauritz.com som ægte keramik af
Thorvald Bindesbøll.


Falsk Thorvald BindesbøllÆgte Thorvalds Bindesbøll
En falsk Thorvalds Bindesbøll hos Lauritz.com og en ægte Axel Jensen hos Ehlers Samling.

Igen er svindlergenet fremme hos Lauritz.com; billig keramisk krukke vurderet til 15.000 kr.
Krukken er ganske rigtig udført på den københavnske terracottafabrik P. Ipsens Enke lige efter århundredeskiftet midt i den danske skønvirkeperiode (jugenstilen, art nouveau) hvor alt var dekoreret med motiver fra elementerne i naturen. Den mest berømte keramiker fra dengang er nok keramikeren Thorvald Bindesbøll, derfor tilskrives/betegnes mange usignerede keramiske ting med skønvirkemotiver også ham. Formålet med den tilskrivning er helt klart at presse prisen i vejret.
Firmaet Lauritz.com benytter sig ofte af besynderlige tilskrivninger og betegnelser til usignerede ting og sager (malerier, keramik mv), også selvom tingen intet har med kunstnerens stil at gøre. Læs bl.a. på kunstnyt.dk om flere barnlige forsøg samt regulære udspekulerede svindelforsøg hos bl.a Lauritz.com. Den igangværende svindelauktion på Lauritz.com viser da også tydeligt på hvilket niveau de 100 eksperters viden i firmaet er. Ved at slå op i bogen om Ibsen porcelæn "Et Keramisk Eventyr" af Kathrine Jørgensen og Bente Holst kan man se helt præcist hvem der har designet et hvilket som helts formnummer hos terracottafabriken P. Ibsens Enke i København. Af listen fremgår det meget tydeligt at Axel Jensen er designeren bag formnummer 566.
Ligesom Thorvald Bindesbøll har hentet en del af sine former fra det gamle Kina, så viser stilen i Axel Hansens keramik da også, at han ligeledes har hentet inspiration fra det gamle Kina.(...eller måske var det fra Thorvald Bindesbøll )

Formnummerliste  terracottafabriken P. Ibsens Enke

Formnummerliste Terracottafabriken P. Ibsens Enke - udsnit.

PS.: Ehlers Samling troede engang at ovenstående var designet af Thorvalds Bindesbøll, indtil formnummerlisten fra Terracottafabriken P. Ibsens Enke blev lagt frem. Listen har været kendt siden helt tilbage i begyndelsen af 1900 tallet. Og alligevel kender De100EkspertersAuktionsHus intet til den. Alle med bare en lille smule forstand på keramik, kender eller har listen. Men altså ikke De100EkspertFjolsersAuktionsHus

*
Uden ansvar
Webdane redaktøren : D. K E K A S
Indoniesen
Foto.: Lauritz.com samt XXX

Kilde.: Et Keramisk Eventyr af Kathrine Jørgensen og Bente Holst, Poul Kristensens Forlag

Email til nyhedsavisen Webdane - klik her